De functie van (beleids)adviseur Dierenwelzijn
De functie van Adviseur Dierenwelzijn
Deze functie kent veel functietitels: Beleidsmedewerker Dier, Medewerker beleid Dier, Beleidsadviseur Dier, Regisseur Dier, Medewerker dier, Dierenadviseur, Adviseur Dier (dier kan ook dierenwelzijn zijn) en is per gemeente weer anders belegd. Vaak ligt de verantwoordelijkheid bij een afdeling Stadsbeheer of Samenleving. Soms zijn er 3 FTE beschikbaar, soms heeft iemand 4 uur per kwartaal beschikbaar.
Waarom een functie voor dier(enwelzijn) binnen een gemeente?
- Wet- en regelgeving is continue in beweging.
Voorbeeld: Omgevingswet, Besluit Activiteiten Leefomgeving (133 artikelen en regels), Wet Dieren.
Er moet iemand zijn die deze wijzigingen in de gaten houdt en beoordeelt welke processen en beleidsstukken opgesteld, aangepast of bijgesteld moeten worden. - Toekomstige ontwikkelingen.
De invoering van de chipplicht voor katten, wijzigingen mbt bijtincidenten, de introductie van de huis- en hobbydierenlijst én de gevolgen ervan. Ook deze ontwikkelingen hebben impact op een gemeente. - Meer aandacht voor én druk vanuit inwoners over dierenwelzijn.
Ook inwoners stellen steeds vaker kritische vragen bij het werk van een gemeente in relatie tot dieren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bouwwerkzaamheden waarbij dieren worden verstoort, bij evenementen op een terrein waar broedende vogels naast zitten, etc. Een contactpersoon bij de gemeente mét inhoudelijke kennis over deze zaken is noodzakelijk. - Meer vragen vanuit de raad (zeker als Partij voor de Dieren vertegenwoordigd is).
Raadsleden krijgen ook steeds meer vragen van inwoners en de eigen achterban. Ook zij staan vaak voor lastige keuzes waarbij projecten en dieren niet altijd even goed samengaan. Een raad heeft vaak behoefte aan meer informatie over het onderwerp dier in de eigen gemeente. - Meer expertise vragen vanuit interne organisatie bij diergerelateerde onderwerpen.
Voorbeelden: bouwen en broedende vogels, isoleren en vleermuizen, evenementen, handhaving, etc. - Meer vragen van en samenwerking met externe organisaties
Bij dierenwelzijn zijn veel partijen betrokken binnen een gemeente: politie, NVWA, LID, GGD, DWHC, hoogheemraadschappen, etc. De interne adviseur is vaak degene die als spin in het web de contacten onderhoudt. - Meer ‘overlast’ van dieren.
Wij nemen steeds meer de natuurlijke leefomgeving van dieren af door huizen te bouwen. Hierdoor komen meer dieren de stad in met vaak overlast tot gevolg van dieren als ratten, ganzen, eikenprocessie rups, Aziatische hoornaar, etc. - Meer aanvragen vanuit dierenorganisaties voor samenwerking en/of ondersteuning (natuurverenigingen, dierenambulance, opvangen en asielen). Alleen door samen te werken kunnen we voorkomen dat er dierenleed ontstaat en ingrijpen als er problemen zijn. Dit kan te maken hebben met huiselijk geweld, een crisis, een uitbraak van een zoönose. Samenwerken, korte lijntjes: het is zo belangrijk dat er dan een aanspreekpunt binnen een gemeente is die verstand van zaken heeft.